Про что тут изложено мну кратким списком быстрым шагом:
2023-03-23 Интервью с Рэйем Питом с Y2B Danny Roddy #53 (удалено за нарушение правил)
2022-07-08 Рекомендации по питанию и добавкам
2022-06-21 Об отёках
2022-05-30 Чеснок. Еда как лекарство.
Закройте рот и сохраните жизнь с помощью этого
Ray Peat о лечении меланомы глаза, а так же о том, как и сколько употребить аспирина и для чего нужен витамин к2.
Избыточный бактериальный рост (SIBO) и как его того
Разница между желатином и коллагеном
Опять про кофе
Детоксикация эстрогена
Три причины "дырявого" кишечника
Доктор Рэй Пит - немного ответов и цитат
Восстановление биодоступной меди - седина в бороду, бес в ребро
Причина гастропареза и как её исправить
О питании
Персональное питание: содержание имеет значение.
Способствует ли низкоуглеводная диета метаболической гибкости?
Ключевым моментом является борьба с воспалением!
Магнитное чувство
Ингибирование гликолиза
Выбор самых здоровых продуктов для вас
Интервью Доктора Рэя Пита из ютьюба и как приготовить желатиновый бульон
Восстановление метаболизма
Рецепт мороженко от Joker
Как увеличить выработку бутирата с помощью белка
Питание в Соловецком монастыре в 18 веке
Когда МАГНИЙ вреден?
Коктейль для надпочечников
А это было тут раньше
...
НиколаИваныч
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Последний раз редактировалось nikolaivanych 20 мар 2023, 05:35, всего редактировалось 14 раз.
Не в сети
-
Normaldini
- Дорогой гость
НиколаИваныч
Фейкньюс-статья ссылающаяся сама на себя, в надежде, что никто на ссылки не кликает и не проверит.
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Normaldini, это просто перевод части статьи для тех, кто читает по английски, но со словарем (как я например)
Если это фейк, то где ваши сообщения, которые не фейк?
Почитаю с интересом!
Если это фейк, то где ваши сообщения, которые не фейк?
Почитаю с интересом!
Не в сети
-
Normaldini
- Дорогой гость
НиколаИваныч
я не про Ваше сообщение, я писал про саму статью.
В статье есть ссылки якобы подтверждающие ее справедливость - так вот, они фейковые. Попробуйте по ним покликать.
Соответственно, и сама статья ни на чем не основана, просто фантазия ее автора.
Мне думается, что все мои сообщения - не фейк. Я никогда не пытаюсь выдать свое мнение, за научно доказанный факт.
Ну и цели кого-то в чем-то убедить, а тем более, просветить, у меня довольно давно нет.
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Немного перевел гооголем из статьи The Ketogenic Diet: Evidence for Optimism but High-Quality Research Needed
Some have argued that the greatest risk “of the ketogenic diet may be the one most overlooked: the opportunity cost of not eating high-fiber, unrefined carbohydrates” (3), pointing to a meta-analysis of observational studies finding protective associations of whole-grain intake with CVD, cancer, and total mortality (48). [Некоторые утверждают, что наибольшим риском «кетогенной диеты может быть тот, который больше всего упускают из виду: альтернативная стоимость не употребления в пищу нерафинированных углеводов с высоким содержанием клетчатки» (3), указывая на метаанализ наблюдательных исследований, обнаруживающих защитные ассоциации целого Потребление зерна при сердечно-сосудистых заболеваниях, раке и общей смертности (48).] However, such studies can only address the relative healthfulness of a specific food compared with foods that would have otherwise been consumed. [Тем не менее, такие исследования могут касаться только относительной полезности конкретных продуктов питания по сравнению с продуктами, которые в противном случае потреблялись бы.] Although strong evidence indicates benefits of consuming whole grains instead of refined grains (the typical trade-off in populations with grain-based diets), a more relevant question to this debate is how whole grains compare with low-carbohydrate foods allowed on a ketogenic diet. [Хотя убедительные данные указывают на преимущества потребления цельного зерна вместо рафинированного зерна (типичный компромисс в популяциях с диетами на основе зерна), более актуальным вопросом для этой дискуссии является то, как цельные зерна сравниваются с продуктами с низким содержанием углеводов, разрешенными на кетогенной диете. ,] Bearing on this issue, a recent meta-analysis of clinical trials found that diets high in whole grains, compared with control diets, had no overall effect on measures of body fatness; among the trials with “unhealthy individuals” (having diabetes, metabolic syndrome, or overweight/obesity), whole-grain consumption increased BMI [Принимая во внимание эту проблему, недавний метаанализ клинических испытаний показал, что диеты с высоким содержанием цельного зерна по сравнению с контрольными диетами не оказали общего влияния на показатели упитанности тела; Среди исследований с «нездоровыми людьми» (имеющими диабет, метаболический синдром или избыточный вес / ожирение) потребление цельного зерна увеличивало ИМТ] (49).
Admittedly, high-carbohydrate diets have been consumed by some populations with low rates of obesity-related chronic disease (e.g., “blue zones” in Asia), although these have typically had high levels of occupational physical activity (e.g., subsistence farming) and limited total calorie availability. [По общему признанию, диеты с высоким содержанием углеводов потребляли некоторые группы населения с низким уровнем хронического заболевания, связанного с ожирением (например, «голубые зоны» в Азии), хотя обычно они имели высокий уровень профессиональной физической активности (например, натуральное хозяйство) и Ограниченная общая доступность калорий.] However, the health benefits of grain consumption among populations with highly prevalent obesity and insulin resistance have not been established. [Однако польза для здоровья от потребления зерна среди населения с широко распространенным ожирением и резистентностью к инсулину не установлена.] In fact, diets with virtually no carbohydrate (and therefore, no fiber) throughout most of the year have been consumed by humans—for example, Native Americans of the Great Plains, Laplanders, the Inuit, and other traditional hunter-gatherer societies in temperate and arctic climates—much longer than a low-fat, high-carbohydrate diet as adopted by grain-based agrarian societies. [Фактически, диеты, в которых практически нет углеводов (и, следовательно, нет клетчатки) в течение большей части года, потреблялись людьми - например, коренными американцами Великих равнин, лапландцами, инуитами и другими традиционными обществами охотников-собирателей в умеренной зоне. И арктический климат - намного более длительный, чем диета с низким содержанием жиров и высоким содержанием углеводов, принятая аграрными обществами на основе зерна.]
Conclusions
Both low-fat and low-carbohydrate diets can produce adverse effects in susceptible individuals (the former especially so among those with insulin resistance, comprising the majority in the United States). [Диеты как с низким содержанием жиров, так и с низким содержанием углеводов могут вызывать побочные эффекты у восприимчивых людей (особенно среди тех, у кого резистентность к инсулину составляет большинство в Соединенных Штатах).] However, beyond fatigue and other transitional symptoms upon initial adoption, a well-formulated ketogenic diet does not appear to have major safety concerns for the general population. [Однако, помимо усталости и других переходных симптомов после первоначального принятия, правильно составленная кетогенная диета, по-видимому, не имеет серьезных проблем с безопасностью для населения в целом.] Based on available evidence, a ketogenic diet can be considered a first-line approach for the treatment of obesity and type 2 diabetes. [Основываясь на имеющихся данных, кетогенную диету можно считать подходом первой линии для лечения ожирения и диабета 2 типа.] A ketogenic diet also holds promise for a range of other chronic, sometimes intractable, conditions associated with metabolic dysfunction, such as type 1 diabetes, steatohepatitis, neurodegenerative disease, and cancer. [Кетогенная диета также обещает ряд других хронических, иногда трудно поддающихся лечению, связанных с нарушением обмена веществ, таких как диабет 1 типа, стеатогепатит, нейродегенеративные заболевания и рак.]
Some have argued that the greatest risk “of the ketogenic diet may be the one most overlooked: the opportunity cost of not eating high-fiber, unrefined carbohydrates” (3), pointing to a meta-analysis of observational studies finding protective associations of whole-grain intake with CVD, cancer, and total mortality (48). [Некоторые утверждают, что наибольшим риском «кетогенной диеты может быть тот, который больше всего упускают из виду: альтернативная стоимость не употребления в пищу нерафинированных углеводов с высоким содержанием клетчатки» (3), указывая на метаанализ наблюдательных исследований, обнаруживающих защитные ассоциации целого Потребление зерна при сердечно-сосудистых заболеваниях, раке и общей смертности (48).] However, such studies can only address the relative healthfulness of a specific food compared with foods that would have otherwise been consumed. [Тем не менее, такие исследования могут касаться только относительной полезности конкретных продуктов питания по сравнению с продуктами, которые в противном случае потреблялись бы.] Although strong evidence indicates benefits of consuming whole grains instead of refined grains (the typical trade-off in populations with grain-based diets), a more relevant question to this debate is how whole grains compare with low-carbohydrate foods allowed on a ketogenic diet. [Хотя убедительные данные указывают на преимущества потребления цельного зерна вместо рафинированного зерна (типичный компромисс в популяциях с диетами на основе зерна), более актуальным вопросом для этой дискуссии является то, как цельные зерна сравниваются с продуктами с низким содержанием углеводов, разрешенными на кетогенной диете. ,] Bearing on this issue, a recent meta-analysis of clinical trials found that diets high in whole grains, compared with control diets, had no overall effect on measures of body fatness; among the trials with “unhealthy individuals” (having diabetes, metabolic syndrome, or overweight/obesity), whole-grain consumption increased BMI [Принимая во внимание эту проблему, недавний метаанализ клинических испытаний показал, что диеты с высоким содержанием цельного зерна по сравнению с контрольными диетами не оказали общего влияния на показатели упитанности тела; Среди исследований с «нездоровыми людьми» (имеющими диабет, метаболический синдром или избыточный вес / ожирение) потребление цельного зерна увеличивало ИМТ] (49).
Admittedly, high-carbohydrate diets have been consumed by some populations with low rates of obesity-related chronic disease (e.g., “blue zones” in Asia), although these have typically had high levels of occupational physical activity (e.g., subsistence farming) and limited total calorie availability. [По общему признанию, диеты с высоким содержанием углеводов потребляли некоторые группы населения с низким уровнем хронического заболевания, связанного с ожирением (например, «голубые зоны» в Азии), хотя обычно они имели высокий уровень профессиональной физической активности (например, натуральное хозяйство) и Ограниченная общая доступность калорий.] However, the health benefits of grain consumption among populations with highly prevalent obesity and insulin resistance have not been established. [Однако польза для здоровья от потребления зерна среди населения с широко распространенным ожирением и резистентностью к инсулину не установлена.] In fact, diets with virtually no carbohydrate (and therefore, no fiber) throughout most of the year have been consumed by humans—for example, Native Americans of the Great Plains, Laplanders, the Inuit, and other traditional hunter-gatherer societies in temperate and arctic climates—much longer than a low-fat, high-carbohydrate diet as adopted by grain-based agrarian societies. [Фактически, диеты, в которых практически нет углеводов (и, следовательно, нет клетчатки) в течение большей части года, потреблялись людьми - например, коренными американцами Великих равнин, лапландцами, инуитами и другими традиционными обществами охотников-собирателей в умеренной зоне. И арктический климат - намного более длительный, чем диета с низким содержанием жиров и высоким содержанием углеводов, принятая аграрными обществами на основе зерна.]
Conclusions
Both low-fat and low-carbohydrate diets can produce adverse effects in susceptible individuals (the former especially so among those with insulin resistance, comprising the majority in the United States). [Диеты как с низким содержанием жиров, так и с низким содержанием углеводов могут вызывать побочные эффекты у восприимчивых людей (особенно среди тех, у кого резистентность к инсулину составляет большинство в Соединенных Штатах).] However, beyond fatigue and other transitional symptoms upon initial adoption, a well-formulated ketogenic diet does not appear to have major safety concerns for the general population. [Однако, помимо усталости и других переходных симптомов после первоначального принятия, правильно составленная кетогенная диета, по-видимому, не имеет серьезных проблем с безопасностью для населения в целом.] Based on available evidence, a ketogenic diet can be considered a first-line approach for the treatment of obesity and type 2 diabetes. [Основываясь на имеющихся данных, кетогенную диету можно считать подходом первой линии для лечения ожирения и диабета 2 типа.] A ketogenic diet also holds promise for a range of other chronic, sometimes intractable, conditions associated with metabolic dysfunction, such as type 1 diabetes, steatohepatitis, neurodegenerative disease, and cancer. [Кетогенная диета также обещает ряд других хронических, иногда трудно поддающихся лечению, связанных с нарушением обмена веществ, таких как диабет 1 типа, стеатогепатит, нейродегенеративные заболевания и рак.]
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
SHUT YOUR MOUTH AND SAVE YOUR LIFE
Take notice, is your mouth open as you read this post? If you are out and about, take a quick look around. How many people do you notice sitting at their desk or standing in line for coffee with their mouths open?
Here’s why this is significant – mouth breathing is something you would typically expect as a result of sprinting up a flight of stairs, running a 400m, or jumping rope, NOT standing or sitting at rest.
Chronic mouth breathing is a prime indicator of fight or flight, which means your body perceives you running for your life 24/7! It puts the body in a state of hyperventilation and any time we hyperventilate we lose a ton of energy (CO2). The inability to uptake oxygen interrupts cellular respiration shifting energy production away from CO2 and towards increased production of lactic acid.
The excess production of lactic acid is an energy toxin and leaves your cells deprived of much needed oxygen.
So if you are reading this and you’re noticing you’re breathing through your mouth you are being shown your body’s inability to find physiological balance within the stress of the environment.
Take a moment, close your mouth and take a few slow inhales and exhales through your nose. Notice the tone of your breath. As you continue to take slow breaths, does it change? Does it slow and become more fluid like? How do you notice the change in your body? .
Обратите внимание, ваш рот открыт, когда вы читаете этот пост? Если вы вне дома, быстро осмотрите его. Сколько людей вы заметили, сидя за столом или стоя в очереди за кофе с открытыми ртами? Вот почему это важно - дыхание через рот - это то, что вы обычно ожидаете в результате бега по лестнице, бега на 400 м или прыжков со скакалкой, НЕ стоя или сидя в покое. Хроническое дыхание через рот - главный показатель борьбы или бегства, а это означает, что ваше тело воспринимает вас, бегущего за вашу жизнь 24/7! Это приводит тело в состояние гипервентиляции, и каждый раз, когда мы делаем гипервентиляцию, мы теряем тонну энергии (CO2). Неспособность поглощать кислород прерывает клеточное дыхание, смещая выработку энергии с CO2 и увеличивая выработку молочной кислоты. Избыточное производство молочной кислоты является энергетическим токсином и оставляет ваши клетки лишенными столь необходимого кислорода. Поэтому, если вы читаете это и замечаете, что дышите через рот, вам показывают, что ваше тело не может найти физиологический баланс в стрессе окружающей среды. Найдите минутку, закройте рот и сделайте несколько медленных вдохов и выдохов через нос. Обратите внимание на тон вашего дыхания. Когда вы продолжаете делать медленные вдохи, это меняется? Это замедляет и становится более жидким как? Как вы замечаете изменения в вашем теле?
Take notice, is your mouth open as you read this post? If you are out and about, take a quick look around. How many people do you notice sitting at their desk or standing in line for coffee with their mouths open?
Here’s why this is significant – mouth breathing is something you would typically expect as a result of sprinting up a flight of stairs, running a 400m, or jumping rope, NOT standing or sitting at rest.
Chronic mouth breathing is a prime indicator of fight or flight, which means your body perceives you running for your life 24/7! It puts the body in a state of hyperventilation and any time we hyperventilate we lose a ton of energy (CO2). The inability to uptake oxygen interrupts cellular respiration shifting energy production away from CO2 and towards increased production of lactic acid.
The excess production of lactic acid is an energy toxin and leaves your cells deprived of much needed oxygen.
So if you are reading this and you’re noticing you’re breathing through your mouth you are being shown your body’s inability to find physiological balance within the stress of the environment.
Take a moment, close your mouth and take a few slow inhales and exhales through your nose. Notice the tone of your breath. As you continue to take slow breaths, does it change? Does it slow and become more fluid like? How do you notice the change in your body? .
Обратите внимание, ваш рот открыт, когда вы читаете этот пост? Если вы вне дома, быстро осмотрите его. Сколько людей вы заметили, сидя за столом или стоя в очереди за кофе с открытыми ртами? Вот почему это важно - дыхание через рот - это то, что вы обычно ожидаете в результате бега по лестнице, бега на 400 м или прыжков со скакалкой, НЕ стоя или сидя в покое. Хроническое дыхание через рот - главный показатель борьбы или бегства, а это означает, что ваше тело воспринимает вас, бегущего за вашу жизнь 24/7! Это приводит тело в состояние гипервентиляции, и каждый раз, когда мы делаем гипервентиляцию, мы теряем тонну энергии (CO2). Неспособность поглощать кислород прерывает клеточное дыхание, смещая выработку энергии с CO2 и увеличивая выработку молочной кислоты. Избыточное производство молочной кислоты является энергетическим токсином и оставляет ваши клетки лишенными столь необходимого кислорода. Поэтому, если вы читаете это и замечаете, что дышите через рот, вам показывают, что ваше тело не может найти физиологический баланс в стрессе окружающей среды. Найдите минутку, закройте рот и сделайте несколько медленных вдохов и выдохов через нос. Обратите внимание на тон вашего дыхания. Когда вы продолжаете делать медленные вдохи, это меняется? Это замедляет и становится более жидким как? Как вы замечаете изменения в вашем теле?
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
nikolaivanych писал(а): ↑29 янв 2020, 07:56Избыточное производство молочной кислоты является энергетическим токсином и оставляет ваши клетки лишенными столь необходимого кислорода.
Где то читала совет заклеивать на ночь рот пластырем. Ну сразу и чтобы не жрать.
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Есть прекрасный способ пить и не пьянеть!
Какой?
Надо вшить два пальца в рот!
Не в сети
-
OrbRider - Уже родной
НиколаИваныч
Майк Матселл так делает, у них там пластыри специальные для этого продают. Модная тема.
Не в сети
-
Avena_fatua - Путешественник
-
НиколаИваныч
Вот и мне надо. Но я только от храпа нашла... да и больно уж они похожи на обычные
Не в сети
-
OrbRider - Уже родной
НиколаИваныч
https://highintensityhealth.com/177-mar ... breathing/
подозреваю, они и есть обычные, просто гипоаллергенные и все такое, по ссылке в катушке с диспенсером
подозреваю, они и есть обычные, просто гипоаллергенные и все такое, по ссылке в катушке с диспенсером
Не в сети
-
Avena_fatua - Путешественник
-
НиколаИваныч
ешьтваюметь, на чем только не пытаются заработать
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Накопипастено.
The 4H Method
Living in a state of energy depletion and chronic stress often results in a loss of appetite, low sex drive, anxiety and/or depression.
So when it comes to being HEALTHY, here are some simple questions to ask yourself…
Are you HUNGRY?
Are you HAPPY?
Are you HORNY?
Yes stress is an important part of life. We need a certain amount to adapt, survive and even thrive. However, stress is only as beneficial as your ability to recover from the stress. Stress can come in many forms and as we have mentioned before, you may be aware of it or you may not.
No expensive gadgets to tell you how you are feeling. Just a few simple questions to help you assess whether or not your stress is working for you or against you.
If you answer meh or kind of or not really to any one of these, then it is important you take a look at your relationships, your workouts, your nutrition and other lifestyle factors so you are able to make some changes to create more balance and help you bounce back from the stress.
==
SUGAR AND YOUR BRAIN
Glucose is the primary source of energy for every cell in the body. Your 🧠 , being the most energy demanding organ in your body, guzzles up nearly half of all the sugar energy in the body.
So what happens to your brain when your body is sugar starved? Your memory is not as sharp and you struggle with poor attention and cognitive function.
In most cases symptoms of anxiety, exhaustion, insomnia and depression are also associated with being sugar starved.
Glucose feeds the brain and inflammation damages it. Glucose is our brains primary source of fuel and vital for balanced brain chemistry and prevention of “early brain breakdown.” If you ever experience being spacey, lightheaded, shaky or irritable during your day it is because your brain is communicating to you that you need fuel, your blood sugar is low and glucose is not getting to the brain cells.
We know life is busy and we know this is what is making most people “sick”, Unfortunately, because people are so consumed in the busy-ness of life it is the very things they are doing - skipping meals, living on caffeine, eating processed-high sugar carbohydrates, not eating enough protein, over exercising, under exercising, under eating, over eating- creating the fatigue during the day, the insane cravings, the dependence on caffeine to sustain a day, irritability and poor memory.
How can you support your brain with sugar….
Eat a balanced breakfast with metabolic carbs, proteins and fats
Never eat carbs, proteins or fats by themselves
Avoid fruit and vegetable juices
Limit caffeine intake to always after a meal
If you struggle, eat small meals every 2-3hrs
Do not eat sweets or starchy foods prior to bed
==
Thanks for sharing, however I disagree with the advice. There are many studies now showing how eating every 2-3 hours is not healthy as it spikes insulin every time we eat leading to insulin resistance and hormonal imbalance... moreover the amount of glucose we need in our body / bloodstream is very low.
I focus on the people I work with vs basing my decision on studies. It’s about what people need right!? There are also tons of studies showing you the benefits of SSRis, vaccines, Statins and eating low fat for heart health. But we don’t follow those either. Do you? My point, studies are not looking at the people in front of me who live stressed chaotic lives, have childhood trauma etc. As well, 2-3 is a basic guide is very personalized. All our clients eat 2-4hrs and all heal from our work coming to us from lifetime of trying to find health through working with people who chase symptoms, ignore them as a person and base their ideas of labs and studies. It doesn’t work ImO.
==
"When liver glycogen stores are not full and
we ingest 1 serving of food that is mostly
glucose with a little bit of fructose, the liver
glycogen stores are replenished and
99% carbohydrates are burned for energy. "
Ray Peat PhD
==
Always eat a fruit and protein with a GRAIN
When it comes to making nutritional recommendations the objective should always be to optimize the process of fueling the body with food. After all we NEED food to supply our body with the proper components it need to produce cellular energy. With said, we must always take two things into consideration:
The properties within different foods and their possible physiological effects
The person being given the recommendation and the state of their system
Not all carbs are created equal.
Grains unlike fruit, winter squash and root vegetables, are pure glucose and break down very rapidly in the body, resulting in a sharp spike in blood sugar. Most people are in a low thyroid, energy depleted, high stressed, fragile state, which can severely exacerbate blood sugar fluctuations and send the body into hormonal and nervous system chaos making grains a less than optimal choice for healing.
Fruit sugar is sucrose, which contains FRUCTOSE AND GLUCOSE. Fructose by way of glucose, inhibits insulin. According to Ray Peat PhD “when liver glycogen stores are not full and we ingest 1 serving of food that is mostly glucose with a little bit of fructose, the liver glycogen stores are replenished and carbohydrates are burned for energy in the Krebs Cycle.” With thyroid issues this is of upmost importance – when liver glycogen stores are depleted as with fasting or stress, the body resorts to catabolism of tissues to produce energy, which inhibits thyroid hormone conversion. When liver glycogen stores are regulated or full, the liver cells are able to regulates the enzymes that convert T4 to T3 thyroid hormone.
Simple guidelines:
No more than 1x a day.
Combine with a protein and a fruit to avoid the effects of insulin and blood sugar dysregulation.
Cook them in half bone broth, half water to optimize digestibility and nutritional value
Always eat them at a time of the day that you feel at your metabolic best. Everything requires energy and if we are not in a stable state, grains will exacerbate this.
Always consume gluten free and non-GMO
==
The 4H Method
Living in a state of energy depletion and chronic stress often results in a loss of appetite, low sex drive, anxiety and/or depression.
So when it comes to being HEALTHY, here are some simple questions to ask yourself…
Are you HUNGRY?
Are you HAPPY?
Are you HORNY?
Yes stress is an important part of life. We need a certain amount to adapt, survive and even thrive. However, stress is only as beneficial as your ability to recover from the stress. Stress can come in many forms and as we have mentioned before, you may be aware of it or you may not.
No expensive gadgets to tell you how you are feeling. Just a few simple questions to help you assess whether or not your stress is working for you or against you.
If you answer meh or kind of or not really to any one of these, then it is important you take a look at your relationships, your workouts, your nutrition and other lifestyle factors so you are able to make some changes to create more balance and help you bounce back from the stress.
==
SUGAR AND YOUR BRAIN
Glucose is the primary source of energy for every cell in the body. Your 🧠 , being the most energy demanding organ in your body, guzzles up nearly half of all the sugar energy in the body.
So what happens to your brain when your body is sugar starved? Your memory is not as sharp and you struggle with poor attention and cognitive function.
In most cases symptoms of anxiety, exhaustion, insomnia and depression are also associated with being sugar starved.
Glucose feeds the brain and inflammation damages it. Glucose is our brains primary source of fuel and vital for balanced brain chemistry and prevention of “early brain breakdown.” If you ever experience being spacey, lightheaded, shaky or irritable during your day it is because your brain is communicating to you that you need fuel, your blood sugar is low and glucose is not getting to the brain cells.
We know life is busy and we know this is what is making most people “sick”, Unfortunately, because people are so consumed in the busy-ness of life it is the very things they are doing - skipping meals, living on caffeine, eating processed-high sugar carbohydrates, not eating enough protein, over exercising, under exercising, under eating, over eating- creating the fatigue during the day, the insane cravings, the dependence on caffeine to sustain a day, irritability and poor memory.
How can you support your brain with sugar….
Eat a balanced breakfast with metabolic carbs, proteins and fats
Never eat carbs, proteins or fats by themselves
Avoid fruit and vegetable juices
Limit caffeine intake to always after a meal
If you struggle, eat small meals every 2-3hrs
Do not eat sweets or starchy foods prior to bed
==
Thanks for sharing, however I disagree with the advice. There are many studies now showing how eating every 2-3 hours is not healthy as it spikes insulin every time we eat leading to insulin resistance and hormonal imbalance... moreover the amount of glucose we need in our body / bloodstream is very low.
I focus on the people I work with vs basing my decision on studies. It’s about what people need right!? There are also tons of studies showing you the benefits of SSRis, vaccines, Statins and eating low fat for heart health. But we don’t follow those either. Do you? My point, studies are not looking at the people in front of me who live stressed chaotic lives, have childhood trauma etc. As well, 2-3 is a basic guide is very personalized. All our clients eat 2-4hrs and all heal from our work coming to us from lifetime of trying to find health through working with people who chase symptoms, ignore them as a person and base their ideas of labs and studies. It doesn’t work ImO.
==
"When liver glycogen stores are not full and
we ingest 1 serving of food that is mostly
glucose with a little bit of fructose, the liver
glycogen stores are replenished and
99% carbohydrates are burned for energy. "
Ray Peat PhD
==
Always eat a fruit and protein with a GRAIN
When it comes to making nutritional recommendations the objective should always be to optimize the process of fueling the body with food. After all we NEED food to supply our body with the proper components it need to produce cellular energy. With said, we must always take two things into consideration:
The properties within different foods and their possible physiological effects
The person being given the recommendation and the state of their system
Not all carbs are created equal.
Grains unlike fruit, winter squash and root vegetables, are pure glucose and break down very rapidly in the body, resulting in a sharp spike in blood sugar. Most people are in a low thyroid, energy depleted, high stressed, fragile state, which can severely exacerbate blood sugar fluctuations and send the body into hormonal and nervous system chaos making grains a less than optimal choice for healing.
Fruit sugar is sucrose, which contains FRUCTOSE AND GLUCOSE. Fructose by way of glucose, inhibits insulin. According to Ray Peat PhD “when liver glycogen stores are not full and we ingest 1 serving of food that is mostly glucose with a little bit of fructose, the liver glycogen stores are replenished and carbohydrates are burned for energy in the Krebs Cycle.” With thyroid issues this is of upmost importance – when liver glycogen stores are depleted as with fasting or stress, the body resorts to catabolism of tissues to produce energy, which inhibits thyroid hormone conversion. When liver glycogen stores are regulated or full, the liver cells are able to regulates the enzymes that convert T4 to T3 thyroid hormone.
Simple guidelines:
No more than 1x a day.
Combine with a protein and a fruit to avoid the effects of insulin and blood sugar dysregulation.
Cook them in half bone broth, half water to optimize digestibility and nutritional value
Always eat them at a time of the day that you feel at your metabolic best. Everything requires energy and if we are not in a stable state, grains will exacerbate this.
Always consume gluten free and non-GMO
==
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Ray Peat on treatments for eye melanoma (personalized advice for my father, I shared other symptoms too, like high blood pressure):
I had some probable melanomas years ago, and I found that progesterone and DHEA and increased thyroid caused them to disappear quickly. His other symptoms are very suggestive of a deficiency of pregnenolone, progesterone, and thyroid, as well as the vitamin and minerals. Once when I had four ounces of beer daily for a few weeks several moles grew rapidly, and I realized it was probably the estrogen in the beer that was responsible, and two weeks after I ped the moles dried up and fell off. Orange juice contains naringenin which is effective against melanoma, and guavas contain apigenin, also effective. A diet consisting of milk, orange juice, guavas, cheese, and some eggs, liver, and oysters, with aspirin would be protective against the spread of the tumor. Thorne's high potency vitamin K drops would help with the blood pressure, and vitamin K also has some anticancer activity, and is necessary when you use a lot of aspirin. At least 15 milligrams per day would probably quickly regulate his blood pressure.
I don't know anyone who has a stomach reaction when they dissolve the aspirin in hot water, and then take it with food. There are alternatives, such as magnesium salsalate or just plain salicylic acid (which should be used dissolved and with food). People using it with cancer usually take a daily total of 6 grams or more. Vitamin K protects against bleeding and other effects of prolonged aspirin use. Considering all his symptoms, I think he should use pregnenone and progesterone, at least at first; 100 mg of pregnenolone or more. Guava juice is good. I think incandescent light would be good.
Cyproheptadine, 2 to 4 mg at bedtime, would help with his sleep as well as the cancer. It also has calcium blocking action, aldosterone antagonism, and antagonizes serotonin's antidiuretic effect.
Pregnenolone isn't a hormone, but it normalizes the steroid hormones, preventing excess cortisol and helping to normalize aldosterone, so it should be helpful for any stress including surgery. Progesterone has a wide spectrum of anticancer activity, but as far as I know only synthetic progestins have been used medically. Although I used myself it on things that appeared to be very active melanomas, I usually recommend a slightly hyperthyroid state for helping to control it.
I had some probable melanomas years ago, and I found that progesterone and DHEA and increased thyroid caused them to disappear quickly. His other symptoms are very suggestive of a deficiency of pregnenolone, progesterone, and thyroid, as well as the vitamin and minerals. Once when I had four ounces of beer daily for a few weeks several moles grew rapidly, and I realized it was probably the estrogen in the beer that was responsible, and two weeks after I ped the moles dried up and fell off. Orange juice contains naringenin which is effective against melanoma, and guavas contain apigenin, also effective. A diet consisting of milk, orange juice, guavas, cheese, and some eggs, liver, and oysters, with aspirin would be protective against the spread of the tumor. Thorne's high potency vitamin K drops would help with the blood pressure, and vitamin K also has some anticancer activity, and is necessary when you use a lot of aspirin. At least 15 milligrams per day would probably quickly regulate his blood pressure.
I don't know anyone who has a stomach reaction when they dissolve the aspirin in hot water, and then take it with food. There are alternatives, such as magnesium salsalate or just plain salicylic acid (which should be used dissolved and with food). People using it with cancer usually take a daily total of 6 grams or more. Vitamin K protects against bleeding and other effects of prolonged aspirin use. Considering all his symptoms, I think he should use pregnenone and progesterone, at least at first; 100 mg of pregnenolone or more. Guava juice is good. I think incandescent light would be good.
Cyproheptadine, 2 to 4 mg at bedtime, would help with his sleep as well as the cancer. It also has calcium blocking action, aldosterone antagonism, and antagonizes serotonin's antidiuretic effect.
Pregnenolone isn't a hormone, but it normalizes the steroid hormones, preventing excess cortisol and helping to normalize aldosterone, so it should be helpful for any stress including surgery. Progesterone has a wide spectrum of anticancer activity, but as far as I know only synthetic progestins have been used medically. Although I used myself it on things that appeared to be very active melanomas, I usually recommend a slightly hyperthyroid state for helping to control it.
Перевод
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
nikolaivanych, можно полюбопытствовать? Ты на какой системе питания? Просто цитаты Пита не очень вяжутся с НУПом и кето. Я ни в коем случае не против, я сама его поклонница, просто любопытно. Может, я не одна тут кушаю страшный и опасный сахар.
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Совершенно верно!
[hide]Пробовал разные системы питания - от голодания до кетодиеты с разными вариациями. К сожалению, ни одна из них не дала мне чувства оздоровления. Познавая себя через знания других выяснил, что для меня - работы Рэй Пита наиболее полно разъясняют взаимодействие меня и окружающей среды (питание, гормоны, тепло и холод, солнце и тьма, физика, химия и биохимия...). Пока на начальном пути - запасаю гликоген в печени . Однако прогресс в плане здоровья имеется.
Ключевые моменты питания для меня оказались:
Желатин (15-20 гр) в форме ягодных желе на мультисоке и БСАА ежедневно 15-20 г практически прекратил боли в пояснице и коленях;
Кофе с сахаром утром после завтрака дает хороший запас энергии;
Белок с каждым приемом пищи позволил улучшить и стабилизировать общее состояние;
Итд итп
Продолжая знакомиться с работами РП, проверяю на себе то, что встретил на этом форуме - опробовал В1, таурин. Получены новые знания (для меня)! К сожалению, информация только тогда становится знанием, когда её проверишь на себе.
PS: не для рекламы. Вконтакте познакомился (заочно) с Анатолием Талалакиным. Его лекции о биохимии здоровья популярно объясняют сложные процессы нашего тела.[/hide]
Последний раз редактировалось nikolaivanych 12 фев 2020, 06:21, всего редактировалось 1 раз.
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Could SIBO be a result of having Hashimoto’s?
Well the answer is yes. The question is why?
As you may recall, Hashimoto’s is not a “thyroid issue”, it’s an immune system issue from long term chronic stress…chronic stress = low stomach acid.
SIBO occurs when bacteria that normally grow in other parts of the gut start growing in the small intestine.
A little overview…the GI system is a pH driven system, where the acidity of the stomach drives the entire system. The PH of the system gets thrown off when hypochlorhydria (low stomach acid) sets in, which is always the result of CHRONIC STRESS. Anytime stress goes up, stomach acid drops and the pH balance is thrown off directly affecting the break down and absorption food as well as the mobility and motility of the GI tract. Over time and when not addressed these bacteria begin making their way into the small and large intestine…and that is how SIBO is born.
The solution…
Step 1: Eat food the body can digest – ripened or cooked fruit, root vegetables and winter squash, BONE BROTH, collagen, eggs, liver, shellfish and whitefish.
Step 2: Create an individualized food frequency. This is where the strategy comes in. Providing the body the proper nutrition at the right time in the day to meet metabolic demands is an ESSENTIAL step to reducing the flood of stress hormones and supporting the conversion of thyroid hormone.
Step 3: Consistency. Once you establish what foods you need, when you need them and the proper balance in which your body may need them, it is the consistency of this practice over time that allows the body to recover energy systems (thyroid and adrenals) and the overall state of the nervous system.
END RESULTS
You take the burden off the adrenals and in doing so increase thyroid hormone conversion
Increase the production of HCL and other gastric secretions
Increase GI motility (peristalsis)
Increase the production of pancreatic enzymes and the production of bile in the liver
Well the answer is yes. The question is why?
As you may recall, Hashimoto’s is not a “thyroid issue”, it’s an immune system issue from long term chronic stress…chronic stress = low stomach acid.
SIBO occurs when bacteria that normally grow in other parts of the gut start growing in the small intestine.
A little overview…the GI system is a pH driven system, where the acidity of the stomach drives the entire system. The PH of the system gets thrown off when hypochlorhydria (low stomach acid) sets in, which is always the result of CHRONIC STRESS. Anytime stress goes up, stomach acid drops and the pH balance is thrown off directly affecting the break down and absorption food as well as the mobility and motility of the GI tract. Over time and when not addressed these bacteria begin making their way into the small and large intestine…and that is how SIBO is born.
The solution…
Step 1: Eat food the body can digest – ripened or cooked fruit, root vegetables and winter squash, BONE BROTH, collagen, eggs, liver, shellfish and whitefish.
Step 2: Create an individualized food frequency. This is where the strategy comes in. Providing the body the proper nutrition at the right time in the day to meet metabolic demands is an ESSENTIAL step to reducing the flood of stress hormones and supporting the conversion of thyroid hormone.
Step 3: Consistency. Once you establish what foods you need, when you need them and the proper balance in which your body may need them, it is the consistency of this practice over time that allows the body to recover energy systems (thyroid and adrenals) and the overall state of the nervous system.
END RESULTS
You take the burden off the adrenals and in doing so increase thyroid hormone conversion
Increase the production of HCL and other gastric secretions
Increase GI motility (peristalsis)
Increase the production of pancreatic enzymes and the production of bile in the liver
► Показать
Не в сети
-
nikolaivanych - Путешественник
НиколаИваныч
Aspirin/salt for treating a broken heart, and what REALLY causes Afib
Ученые считают, что одной из причин является то, что эстроген вызывает выброс катехоламинов и глюкокортикоидов в ответ на психическое напряжение.
....аспирин является достойным ингибитором ароматазы, а также имеет тенденцию блокировать большинство побочных эффектов эстрогена. Также известно, что он ингибирует 11β-HSD1., что приводит к снижению синтеза кортизола. Таким образом, положительные эффекты аспирина в этом исследовании подтверждают роль эстрогена и кортизола в TS, упомянутых выше. А как насчет соли в заголовке поста? Для людей, у которых нет доступа к бета-блокаторам, соль, вероятно, является наиболее доступным методом снижения уровня адреналина. Прогестерон также может помочь, поскольку, как известно, снижает высвобождение катехоламинов. Наконец, препарат клонидин, вероятно, будет идеальной заменой метопролола, поскольку он может делать все, что могут бета-блокаторы, но без многих побочных эффектов, а также имеет дополнительные преимущества в плане потенциального снижения уровней АКТГ (и, следовательно, кортизола) и, возможно, даже серотонин
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
Информация становится знанием в момент восприятия её семантического содержания органами чувств. Далее идет анализ. А проверенные на себе знания - это уже личный опыт.nikolaivanych писал(а): ↑12 фев 2020, 05:48К сожалению, информация только тогда становится знанием, когда её проверишь на себе
Но, не будем об этом, лишние споры ни к чему.
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
У меня самый мощный пик тахикардии приходится на утро - я просыпаюсь с пульсом за 100. По идее, запасов гликогена должно хватать на ночь. А у меня, получается, не хватает. Есть какие-нибудь мысли?nikolaivanych писал(а): ↑12 фев 2020, 06:12Обеспечение организма правильным питанием в нужное время дня для удовлетворения метаболических потребностей является СУЩЕСТВЕННЫМ шагом к сокращению потока гормонов стресса
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
У меня в дневнике есть тема с размышлизмами на тему Generative Energy Если что, приглашаю.
Не в сети
-
OrbRider - Уже родной
НиколаИваныч
Joker, а МСТ на ночь не пробовала?
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
Нет, у меня его нет и чем оно поможет? Моя тахикардия обусловлена низким функционалом щитовидных гормонов. Это компенсаторная реакция при убитой обменке. Кортизоловая фаза, когда ты на гормонах стресса, но чувствуешь себя хорошо, уже пройдена. Теперь пришла пора адреналиновой фазе, когда ты на гормонах стресса и чувствуешь себя уже хреновенько. Правда, комплекс мероприятий в стиле РэйПит форева меня реанимировал значительно, но не окончательно.
Низкая функция щитовидки ограничивает способность печени хранить гликоген. С учетом того, что в сутки минимальное количество глюкозы, необходимое тканям, которые зависят только от глюкозы, равняется 120-150 грамм, в час требуется 5 г глюкозы. А за 8-9 часов сна 40-45 г глюкозы. Значит, резервы моей печени меньше этого количества, что весьма печально.
Не в сети
-
Camel1000 - Уже родной
НиколаИваныч
А это вот почему ты решила? Утренняя тахикардия - это довольно частое событие, у него причин может быть масса, начиная от синусовой патологии и кончая голимой неврологией... ;)
Не в сети
-
Joker - Администратор
-
НиколаИваныч
Отследила. Когда я просыпаюсь с пульсом 115 и выпиваю кофе с сахаром, пульс вскоре падает до 85-90, невзирая на кофе. Тут закономерность четкая - сахар - инсулин. А инсулин - антагонист катехоламинов.
И второй момент. Если я съем/выпью что то сахарно-соленое прямо перед сном, то с утра нормальный пульс. Раньше я так и спасалась, выпивая на ночь апельсиновый сок с солью. Было вкусно. Но теперь я безработная и не пока не до сока. А что ещё такое придумать сладко-соленое и при этом съедобное и экономичное, я пока не придумала.
-
- Реклама
Кто сейчас на конференции
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 1 гость