М-да? ;)
Nutr Res. 2011 Dec;31(12):882-8. doi: 10.1016/j.nutres.2011.10.004.Blood samples were taken at fasting and 30 and 60 minutes after treatment followed by a standardized breakfast across treatments, and blood samples were taken 30, 60, 90, and 120 minutes after breakfast. Plasma was analyzed for glucose, insulin, glucagon, triacylglycerols (TAG), and acylated ghrelin. Perceptions of hunger and other subjective measurements were assessed before each blood sample. No differences were detected in subjective responses, circulating triacylglycerol, or glucagon concentrations among treatments over time. Significant differences were observed in insulin, glucose, and acylated ghrelin concentrations over time only between sucrose-containing treatments and non-sucrose-containing treatments regardless of sucralose consumption. Therefore, sucralose may be a relatively inert nonnutritive sweetener with regard to hunger signaling and short-term glucose homeostasis.
Short-term consumption of sucralose, a nonnutritive sweetener, is similar to water with regard to select markers of hunger signaling and short-term glucose homeostasis in women. Brown AW1, Bohan Brown MM, Onken KL, Beitz DC.
То есть что вода, что сукралоза - один фиг.
Разумеется, это не есть доказательство, просто хотелось бы заметить, что вопрос этот не ясен и не очевиден.
Лично мне вообще все эти подсластители не нужны, я не люблю сладкий вкус как таковой. И да, мне тоже кажется несколько странной попытка "сделать как с сахаром, хлебом и макаронами", только с сукралозой, кокосово-миндальной мукой и ширатаки. Но одно дело пищевые предпочтения, а другое - реальная биохимия.
Сойдемся на том, что подсластители уж точно пользы никакой, кроме психологической, не приносят ;)